Byvandring i Oslo

Når jeg er i Oslo så liker jeg å bare traske rundt, og oppleve byens mange sider. Jeg er vel det man kan kalle for godt kjent i Oslo by, men jeg oppdager stadig nye steder og nye miljøer. Det er jo nettopp dette som gjør storbyer så spennende. Det urbane miljøet som hele tiden lever og endrer seg. Jeg synes Oslo i dag, er en mye mer spennende by enn for noen tiår siden. Men en byvandring, er noe jeg absolutt kunne tenke meg. Det er garantert en hel masse jeg ikke vet om Oslo, en byvandring kan nok gi meg mye ny kunnskap vil jeg tro. Men i tillegg til en kunnskapsrik guide, vil jo det sosiale aspektet være flott for mange. Her er det mulighet til å treffe nye venner, og utvide nettverket sitt.

Kjenn din by

Det er Oslo Museum som står bak byvandringene i hovedstaden, men dette er ikke noe nytt fenomen. Alleerede i 1950 startet Oslo opp med slik vandringer, og siden den gang har adskillige tusen benyttet seg av tilbudet.

Man tenker nok at ingenting i dagens samfunn er gratis, men byvandring er faktisk det. Tema for vandringene, er alt fra: Nye og eldre byutviklingsprosesser, de ulike bystrøkene, aktuelle byfenomener og så videre.

Arbeidermuseet, Interkulturelt Museum og Bymuseet

Det er disse tre som står bak byvandringene i Oslo, slik vi kjenner dem i dag. Man kan velge mellom faste ruter, eller mer skreddersydde opplegg. Om man ønsker ulike tema for vandringen, kan dette også ordnes.

Lukkede vandringer

Om man er en gruppe, så kan man bestille det som kalles for lukkede vandringer. Denne tjenesten er ikke gratis, men kan være aktuelle for lag, foreninger, bedrifter eller vennegjenger.

De fleste av kundene, velger blant de fire faste vandringene for grupper.

Norsk arbeiderhistorie på Sagene

Dette er en svært populær vandring, i bydel Sagene er det mye historie fra storhetstiden til industrien langs Akerselva. I dag kjenner vi ikke bydelen igjen som noe industrisamfunn, men alle steder har sin bakgrunn og historie. Fremmøtested: Beierbrua.

Frykt og fryd på Grønland

Dette er vandringen for de som er skeptiske til denne flotte bydelen, det er ikke uten grunn at vandringen har nettopp dette navnet. Oppmøtested: Jens Bjelkes gate/Tøyengata.

Grünerløkka

Ikke mange steder i Oslo, har gjennomgått så store endringer som Grünerløkka. Fra saneringsstrøk til urban attraksjon. Oppmøte ved studentsiloen i Marselis gate.

Funkis

Denne ruta går i Majorstua-området, altså en helt annen type vandring mellom lamellblokker og villastrøk. Oppmøte Kirkeveien/Suhmsgate.

Vandre på egenhånd

For de som måtte være i tvil, det er så klart ikke noe problem å vandre på egenhånd heller. Men fordelene ved å benytte seg av byvandringstjenestene, er at man får mye kunnskap fra folk som kan mye om byen og området.

Man kan jo også kombinere type vandring, det er ikke noen tvil om at man på egenhånd styrer seg selv mer.

De lukkede gruppevandringene, koster fra 2000 kroner og opp til cirka 3500 kroner. Kanskje et alternativ til pubrunden med jobben?