Byvandring – i og utenfor sentrum av Oslo

Jeg skrev tidligere litt om byvandringer i Oslo, men det er så klart andre byer som har et tilsvarende opplegg. Jeg var med på en vandring, sammen med en av mine tidligere arbeidsgivere. Det er noen år siden nå, og det skjedde i Bergen. Det var en flott og lærerik tur i alle fall, vi gikk fra kvartal til kvartal og fikk vite mye historie om byen. Jeg synes det er litt merkelig, at ikke flere benytter seg av dette tilbudt. Det kan jo rett og slett være, fordi det ikke er allmenn kjent at det finnes. Jeg for min del, kommer nok til å spre budskapet så godt jeg kan. Jeg skrev litt om Oslo Bymuseum sine vandreruter tidligere, men Oslo Guidebureau har også et godt utvalg av ruter.

Historie fra krigen

Når man besøker hjemmesiden til Oslo Guidebureau, finner man bilde av Kjartan Sønsteby på sin velkjent sykkel. Dette er fra statuen av den kjente motstandsmannen, kanskje bedre kjent som «Kjakan».

Oslo Guidebureau arrangerte sist sommer, to ekstra guidede turer med det treffende navnet «Bombesikkert i bunker»

Turen starter under Oslo Handelsgym på Solli plass, her hadde Terboven sin bunker under krigen. Man besøker også Victoria Terrasse, hvor Gestapo hadde sitt hovedkvarter. Når man skal snakke om krigen, kommer man ikke utenom Pellegruppen og Milorg. Dette er turen for de som vil vite mer, om hva som skjedde i Oslo under okkupasjonen 1940-1945.

Gatekunst

Oslo Guidebureau har også guidede turer for å se og lære om kunsten gatelangs, streetart er vel det som står på programmet deres. Mange kjenner denne kunsten, også som graffiti. Denne turen går på Tøyen, er vel verdt tiden man bruker på den. Det er mer historie om dette, enn det man kanskje tror.

Akerselva

Jeg tar meg selv i dette gang på gang, når jeg snakker om Oslo kommer jeg ofte inn på Akerselva. Selv om jeg har et personlig forhold til denne elva, er det uansett ikke lett å komme utenom den. Den har preget langt mer enn det vi tror, når man googler Oslo er det mange treff som inneholder nettopp Akerselva.

Oslo Guidebureau kjenner hovedstadens historie, bedre enn noen andre. Det er derfor naturlig at en av byvandringene, tar for seg elva og dens historie.

Det er en snau mil fra munningen ved Vaterland, til Maridalsvannet 20 fossefall lenger nord. Dette er et flott avbrekk, fra brostein og asfalt i Oslos gater.

Alnaelven

Jeg har som allerede nevnt, en forkjærlighet til Akerselva. Men en annen elv som også har vært viktig for Oslo, er Alnaelven. Denne er langt mindre kjent enn Akerselva, men sikkert like spennende som tema for en guidet vandring. Turen er cirka 3 kilometer, og startsted er T-banestasjonen på Bryn. Også Alnaelven har en rik industrihistorie å by på, så kanskje man burde prøve å få med seg begge elveturene i Oslo.

Bare et lite knippe av utvalget

Det er et hav av muligheter i Oslo med byvandringer; Operaen, barcodekvartalet, Sørenga, Havneområdet, øyhopping i Oslofjorden, ja listen er lang.